Înțelepciuni

Scrisoare de la Creier










GLASUL CĂRŢILOR 

Citesc. Nu am citit foarte mult. Acest lucru s-ar putea să nu fie crezut. M-am apucat de lectură cu adevărat destul de târziu. Prima parte a vieţii nu mi-a permis foarte mult.
Obişnuiesc să savurez cărţile pe care le citesc şi să ţin impresiile pentru mine. Le simt în interiorul meu. Oricât de simplă sau de lipsită de valoare a fost cartea, după lectură mă simt împlinit. Simt că parcă sunt altcineva, care a împrumutat puţin din identitatea celor din carte.

Voi schimba, totuşi, ceva. Voi prezenta realitatea cărţilor şi voi arăta că ele conţin lumea. De fapt, aşa cum văd acum, ele conţin ceea ce căutăm, sau, altfel spus, ele au darul de a extrage din noi ceea ce căutăm, pentru că acest lucru se află în adâncul nostru.

Ultima carte pe care am citit-o a fost Maseurul orb deCătălin Dorian Florescu.

În această carte am găsit următorul pasaj:
,,Ei trebuie să vrea să vadă, trebuie siliţi s-o facă. Unde o să ajungem dacă mereu nu facem altceva decât să acceptăm ce ni se dă? Eu n-am acceptat niciodată nimic" a murmurat.
,,O să murim înainte ca ei să vadă ceva", am comentat.
,,Taci, să taci!" a strigat mânios.
,,Tu singur ai spus că n-ai voie să confunzi cărţile cu realitatea."
,,Nici n-o fac. Le folosesc pe unele ca s-o schimb pe cealaltă, atât..."

Vorbele sunt spuse de un orb, Ion Palatinus, maseur şi deţinătorul unei biblioteci impresionante. El îi determină pe mulţi să citească şi să înregistreze cărţi pentru el. Cred că înţelegeţi ce înseamnă "a vedea". Nu are nicio legătură cu ochii. Când am citit aceste rânduri, m-am gândit imediat la ceea ce trăim. Nimeni nu vrea să vadă, nimeni nu vrea să facă, cei mai mulţi acceptă ceea ce li se oferă. Pentru că asta i-a învăţat televizorul. Să stea întinşi pe spate şi să primească ceea ce alţii le bagă pe ochi. Ochii sunt foarte uşor de înşelat şi asta este cea mai bună armă. O minte exersată, însă, nu poate fi înşelată. Dar nu asta doresc cei ce vor să conducă. Nu vor minţi ascuţite, ci ochi mari şi minţi adormite.

Problema este că oamenii care acceptă au iluzia că ei au ales. Greşit! Nu poţi alege dacă "nu vezi". Pentru "a vedea", trebuie să citeşti!


http://liviuchifane.blogspot.com/2010/01/glasul-cartilor-1.html







Beneficiile lecturii. Află ce avantaje ai dacă citești! 

Mircea Eliade a scris o lucrare intitulată "Cărți pascale, sau despre necesitatea unui manual al perfectului cititor" (1939). El spune că funcția primordială, magică a lecturii, este "de a stabili contactul dintre om și cosmos, de a aminti memoriei scurte si limitate a omului modern o vastă experiență colectivă și de a lumina Riturile." Ea este capabilă" să ne reveleze ritmurile din afara noastră".
Se pare că Mircea Eliade visa la un cititor perfect. Eu visez doar la un "cititor care citeste". Așa că după introducerea "aproape metafizică" despre lectură, o să continui din vorbele oamenilor obișnuiți. Pentru că, făcând un mic research asupra beneficiilor lecturii, am găsit mai degrabă oameni care și-au exprimat păreri personale, decât studii sau lucrări laborioase. Și mi-am dat seama că, în mare masură, cu toții știm care este folosul lecturii, însa avem nevoie să ne mai amintim din când în când, ca să ne simțim mai motivați.
Cititul ne aduce atât de multe beneficii, încât toate cumulate, duc la îmbunătățirea semnificativă a vieții. Un studiu din Marea Britanie, făcut pe bărbați, arată ca 78% dintre cei care citesc des, se simt satisfăcuți de viața lor. În cazul celor care citesc puțin sau deloc, procentul este de doar 50%.

În afară de asta, lectura este cea mai bună metodă de relaxare dintre cele "clasice". Cercetătorii de la Sussex University au descoperit că doar șase minute de lectură reduc nivelul stresului cu până la 68%, față de 61% în cazul muzicii sau 42% în cazul unei plimbări în natură. Jocurile video se pare ca au o eficiență mult mai mică, scăzaâd nivelul stresului cu doar 21%.
Eu aș pune aceste rezultate pe seama faptului că cititul are implicații pozitive planurile vieții, după cum se vede în cele ce urmeaza:
Mai ales după ce perioada de școlarizare s-a încheiat, lectura rămâne cea mai eficientă și mai plăcută formă de a ne menține la nivel ridicat capacitățile mentale, cum ar fi puterea de concentrare, atenția, memoria și imaginația. Toate acestea pot fi comparate cu mușchii. Pe măsură ce nu le mai folosești, îți scad și performanțele.

Cărțile tratează adesea un subiect, privindu-l din cât mai multe perspective și prin prisma avantajelor și a dezavantajelor pe care le are: "este bun pentru că, nu este bun pentru că". Treptat ajungi și tu să deprinzi acest tip de raționament, dezvoltându-ți gândirea critică ți argumentativă.

Multitudinea și varietatea informațiilor pe care ți le oferă cărțile, iți permite să faci tot felul de conexiuni și în final să generezi idei noi. În acest, fel îți exersezi gândirea analitico-sintetică și îți dezvolți imaginația și creativitatea.

Prin intermediul cărților, ai acces la diferite culturi ale lumii și la punctele de vedere ale altor oameni, ajungând să ai o perspectivă din ce în ce mai extinsă și mai complexă asupra vieții. Este imposibil să ai experiențe de toate felurile, însă la cele trăite de tine, poți să adaugi înțeleciunea desprinsă din experiența personajelor sau a autorului.

Nu în ultimul rând, cărțile te ajută să devii un profesionist în domeniul tău, pentru că îți facilitează accesul la informații de specialitate. însă dincolo de asta, a fi un bun profesionist, implică și un bun nivel de echilibru. Cărțile de dezvoltare personală pot ajuta mult în acest sens, iar cele de ficțiune, prin faptul că scad nivelul stresului, îți permit să ai mintea mai limpede. Dacă deții și cunoștințe dintr-un alt domeniu, ai posibilitatea să le transferi în domeniul tău într-o formă inovativă.
Dezvoltare emoțională și empatie. Da, cărțile pot ajuta mult în acest sens. De obicei, în copilărie, anumite emoții ne sunt interzise ("Numai copiii răi plâng!", "Nu mai râde așa tare că deranjezi lumea!"), iar apoi, ca adulți, aflăm din prescripțiile sociale că nu e bine să te exprimi prea mult. Când citești, ești tu cu tine, și atunci îți dai voie să simți, înveți să o faci, și îți dai seama că e în regulă să te exprimi. Devii conștient de multitudinea trăirilor emoționale. O parte din ele le-ai avut și tu cândva și poate le-ai blocat. Însă personajele te învață că e ok să simți. E ok să iubești, să simți ură, să fii furios, să fii exuberant, euforic, apatic. E ok să te temi, să plângi, să fii trist, să simți milă sau compasiune. Și în afară de asta, transpunându-te în pielea celor care "joacă" începi să devii empatic, să înțelegi mai bine oamenii și să le accepți și tu la rândul tău emoțiile.
Lectura este calea spre o mai bună comunicare. Îmbogățește vocabularul și îți dă o mai bună fluență mentală, și implicit una verbală. Găsești ușor un subiect de conversație și îți poți exprima o părere cu privire la domenii cât mai variate. Următorul pas este că devii mai încrezător în interacțiunile tale sociale.
Și când ai toate astea, nivelul tău de încredere în sine crește, iar fericirea și sentimentul de împlinire sunt o urmare firească.
Însă în momentul în care citim, e suficient să știm că acela e momentul nostru de plăcere, de meditație, de liniște, de evadare într-o altă realitate și să ne bucurăm plenar de el. Toate celelalte vor veni de la sine.


http://lectura.pasiunea.pasion.at/beneficiile-lecturii-afla-ce-avantaje-ai-daca-citesti_articol_48.html





A citi sau a lectura? 

Citirea se numără printe primele cuvinte pe care le învață elevul la școală. A lectura provine din limba latină lego, legere = a aduna, a reuni, ceea ce înseamnă că actul lecturii reunește mai mulți factori. Lectura strânge laolaltă mai multe componente de comunicare verbală. A lectura este sensul restrâns la verbului a citi.
A citi este un termen mai general decât a lectura, mai ales că are mai multă vechime. A citi se folosește și pentru interpretare, de pildă „a citi în stele", „a citi în palmă" sau a citi un plan, o hartă topografică, un indicator sau un contor, etc.
Cu alte cuvinte, a citi presupune decodarea unui semn sau a unui sistem de semne pentru obținerea unei informații sau a unei stări. Rezultă că indiferent de situație, mai tot timpul citim, chiar dacă nu o operă literară sau presă.
Lectura este în ultimă instanță o plăcere estetică care devine din comoditate, tot mai privată de funcțiile ei. Consumatorii de lectură se văd constrânși să-și reducă timpul alocat acestei „plăceri" din cauza multiplelor sarcini cotidiene.
Astfel, puținul timp rămas la dispoziție este consumat pentru a citi știri tv, anunțuri, telenovele, meciuri sau chiar povești amoroase din ce în ce mai patetizate. Cititorul modern a devenit un consumator „comod", ceea ce ne face să-l numim mai degrabă cititor la modul general decât lector.
Dar există anumite „nevoi" ale spiritului care nu pot fi satisfăcute prin astfel de modalități de citire. Pentru lectorul avizat, lectura unei cărți valorează mai mult decât o simplă acumulare de informație, fiind o adevărată „desfătare" a cunoașterii. Să nu uităm că emanciparea adevărată omului se face prin cultură și prin dobândirea unei alte viziuni asupra lumii.


http://lectura.pasiunea.pasion.at/a-citi-sau-a-lectura_articol_2712.html